120 години от рождението на конструктора на първата българска картечница

by - януари 20, 2014

 О. з. полковник Христо Николов - български изобретател

На 16.01.2014 г. в музея, в присъствието на заместник кметовете Васил Сайменов и Радослав Стойчев, директорката на музея Нина Христовска, представители на местни медии и колеги от музея членовете на Клуб на любителите на историческото оръжие "Чакър войвода" ни направиха дарение.  Това събитие съвпада и с 120 годишнината от рождението на Николов - за нас един достоен изобретател, който не е оценен в родината си, както и много други българи, дори и в днешно време. 
 

Дарението има голяма стойност, тъй като представлява част от ценен експонат - тежката картечница на Христо Николов, а именно нейният "затвор". С това дарение музейният ни експонат доби своя завършен вид. 


Този вариант на картечницата на Николов е уникат и до преди няколко години е била пазена старателно от неговите наследници, а сега - наш експонат. Тя бе откупена от внука на създателя за музея с гласувани средства от Общинския Съвет в Самоков през 2008 година, за което им благодарим.


Христо Николов е роден в Самоков през 1894 година. След гимназията той завършва военното училище в София и по време на първата световна война служи в 22-ри пехотен полк. Командва картечен взвод. Явно желанието му да създаде модерна картечница за българските войници идва след сраженията при Криволак /1915г./ когато вижда силата на френските картечници "Пюто" и "Хочкинс". Той започва работа по създаване на българска картечница през 1919 година. Работи успоредно и по двата си проекта за лека и тежка картечница, като за едната "затворът" й е изработил след спечелени пари по време на неплатен годишен отпуск от правене на керемиди и през 1924 година демонстрира леката картечница пред комисия. За нея той получава патент през 1927 година, но тежката картечница така и не получава такъв. В България той имал невероятно много спънки по регистрирането на изобретението си. Дори неговите колеги му се подигравали, като му казвали, че това е неподобаваща работа за офицер. Картечницата, обаче влиза на въоръжение в червената армия след като подарява патента за леката на съветското посолство, което я въвежда в производство.
Той е регистрирал това свое изобретение и в няколко европейски държави: Чехия, Германия, Великобритания... Умира през 1972 година.

В музея освен тежката му картечница, пазим и неговия ръкопис "Бледи следи - биографични бележки и спомени".  

Искаме да изкажем и благодарността си към КЛИО "Чакър войвода" Самоков за благородната им постъпка.



Може да видите и клип с интересна информация за Христо Николов и неговата картечница.



снимките са от архива на внука Николов и от фейсбук страницата на КЛИО "Чакър войвода" Самоков


Прочетете и...

0 Comments