Магията на Искровските шевици

by - юни 22, 2016

Крискарец. Христо Йончев - художникът от Самоков, който има най-голяма заслуга за откриването на музея на Възраждането в града. Той оставя забележителни акварелни рисунки на шевици - част от неговото творчество, които подредихме в посетителския център за обществено запознаване. Името на изложбата взехме от текст на Мария Йончева посветен на работата на баща й - "Магията на Искровските шевици". В изложбата има 17 пана с шевици и 10 пана с графични рисунки от различни писма от неговия архив. През 1929 г. Крискарец организира своята втора самостоятелна изложба в София на картини от Рила. Излага и тези рисунки на шевици, мотивите в които наподобяват клонки на дървета или цветя, по-рядко фигури и имат наименования като: стамболчето, ябуката, гюловете и др. Преобладава червеният цвят, а някои от тях са несиметрични и представляват два различни образа - за левия и десния ръкав.
Заповядайте да разгледате. Безплатно е.




              С тази изложба закрихме националната конференцията "История и развитие на музеите в България", която се проведе от 16-ти до 18-ти юни тази година и бе посветена на 80 годишнината ни като музейна институция.
        Тази година отбелязваме 80 години от утвърждаването с правилник на Министерство на просвещението през 1936 г. на музейната сбирка като тя получава статут на държавен „Исторически, занаятчийски и художествен музей“. Така се поставя началото на професионалните занимания с културно-историческото наследство на Самоков, неговото събиране и съхраняване. Можем да се гордеем, че нашият музей е сред 19-те официални музея в България според статистиката за 1940 г., с първата музейна сграда в страната. 
        Искаме да изкажем нашата благодарност към всички, които помогнаха конференцията да се случи. Благодарим за помощта от страна на Община Самоков, в лицето на г-н Георгиев - кмет на града и неговия екип; за любезното домакинство на хотел "Арена" за настаняването на гостите и за провеждането на лекционните сесии; на "Си-комерсиал" за предоставените сладки продукти за кафе-паузите; на всички, които ни поднесоха своя поздравителен адрес и бяха с нас по време на конференцията; за духовното присъствие на отец Михаил и отец Георги при откриването на конференцията; на г-жа Бони Петрунова и г-жа Бутева от Министерство на Културата; на всички колеги от страната и специално на тези от Пирот, които взеха участие в конференцията. 
     Резултатът от конференцията ще бъде съставянето на книжно издание с пълните текстове на докладите. 

        Приятели, предлагаме ви малко снимки, за да се пренесете в атмосферата на конференцията.

 



 
 






Прочетете и...

0 Comments