"От Андалусия до Ориента - среща на цивилизации" в Самоков

by - декември 04, 2017

Историческия музей и Байракли джамия са домакини на изложба, която след Брюксел и София ще може да бъде разгледа и в Самоков. Жителите на града и гостите им ще могат да й се насладят до края на месец февруари 2018 г. в салона на джамията. Официално бе открита на 01.12.2017 г. Откриването бе съпътствано и от концертна програма представена от Квартет Куатро и Лора Радева /сопрано/.
От Самоков изложбата ще замине за Пловдив. След седеммесечния си престой в България, изложбата ще бъде показана в Германия до края на октомври 2018 г.

Представяйки западноевропейския поглед върху многовековния обмен и продължаващи взаимодействия с традиции и култури, идващи от Ориента и Средиземноморието, изложбата ще предизвика дебати и дискусии, ще катализира любопитството и ще повдигне въпроси. Тя е част от по-голям международен проект, който проследява взаимодействията между две цивилизации на континента – тази на Ориента и европейската. Неговата цел е да покаже, че въпреки бурната история, трудното настояще и съществуващите религиозни предразсъдъци, културните влияния на Изтока продължават да бъдат част от нашия съвременен европейски живот.

Изложбата е част от проект, който се осъществява с подкрепата на програма „Култура” на Европейската комисия. Водеща организация по проекта е „Темпора®” – Брюксел – организация с впечатляващ опит в големи международни експозиции в различни градове на Европа и по света, с партниращи институции от седем европейски държави - Германия, Франция, Белгия, Италия, Босна и Херцеговина, и България. От българска страна партньор по проекта е Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българска академия на науките (ИЕФЕМ - БАН).

Посещението на изложбата в джамията е на цената на входния билет като за всички самоковски ученици е безплатно. Очакваме ви!

Прочетете и...

0 Comments