Честит 14 февруари!

by - февруари 14, 2018

      Днес отбелязваме професионалният ден на българските археолози. "Той се чества от началото на 70-те години на миналия век", обяви археологът Константин Дочев от великотърновския филиал на Националния археологически институт с музей при БАН, цитиран от радио „Фокус” – Велико Търново. Инициатори за отбелязването на празника на Деня на Св. Трифон са покойните вече професори Велизар Велков, Георги Китов, Иван Венедиков и много други.

       Св. Трифон е мъченик, светец-лечител, почитан в християнството. През 248 г. сл. Хр., при царуването на император Деции Траян, е посечен с меч. Роден в Малоазийската провинция Фригия, гр. Апамия, той произхожда от област, която се смята за една от прародините на лозата и виното. Едва на 17 години си спечелва голяма слава, като излекува дъщерята на римския император Гордиан Трети. Наследникът на Гордиан обаче - Деций Траян, се оказва непримирим враг на християнското учение. Той заповядва всички по-тачени светци да бъдат изправени пред съд. Сред тях е и Трифон, който не пожелава да се отрече от вярата си и загива като мъченик. Свети Трифон се счита за пазач на лозята и празникът "Трифон Зарезан" е в негова чест. Той е и покровител на археолозите, заедно със светците Димитър и Георги.  

      Скъпи колеги, честит празник, бъдете здрави, продължавайте да откривате, бъдете пълни с любов и винаги пийте хубаво вино.
Поздрави от целия ни екип!

Прочетете и...

0 Comments