Михал Белстойнев - последният самоковски зограф

by - март 13, 2018

       Самоковската художествена школа - емблематична за Самоков в периода на Възраждането. Творби на зографите от този пероид могат да се видят и днес в най-големите свети манастири в България - стенописи, икони. Няма как да се съберат тези творби в музей - те са просто във всеки един храм, във всяка една църква, от където зографите са получавали поръчка за изработката им. В самоковския ни музей две от залите на втория етаж са посветени на школата с творби и лични вещи на някои от основоположниците на иконописната школа. В експозицията могат да се видят ерминии, пълно художествено сандъче с инструменти и дори оръжие за самозащита.
      Последният самоковски зограф от школата е Михал Белстойнев, баща на известния самоковски художник Георги Белстойнев, който пък е баща също на художничка от Самоков - Елена Белстойнева. 
    "160 години от рождението на последния самоковски зограф е формалният повод историческият музей да организира изложба със собствени икони и с такива от храмове в града, за да представи богатото културно историческо наследство и пъстрота на самоковската иконописна школа в периода на председателството на България в Съвета на Европа. Изложбата е подпомогната с частично финансиране от Министерство на Културата по проект. Представянето на иконописци от Христо Димитров до Михал Белстойнев разкрива около 200 години, които Самоков е духовно и живописно ателие на десетки талантливи зографи." - това каза по повод предстоящата изложба директорът на музея Веселин Хаджиангелов. 
      Към изложбата колегите уредници от музея Невена Митрева и Любомир Николов подготвиха и каталог с творбите на Михал Белстойнев, който е част от музейните ни издания. Ето част от текста в каталога:
     "Занаята и изкуството изучил при по-старите зографи - Коста Геров, Никола Образописов и братята Захари и Васил Попрадойкови. Работил е стенописи и с Иван Доспевски в църквата "Св. Георги" в с. Калуша, днес квартал на Кюстендил (1872 г.). Икони от Михал Белстойнев се намират в църквите в Троян, с. Костенец, манастира "Успение Богородично" над с. Шишманово, в Долна баня, в църквата "Св. Георги" в Дупница, в Русенско и Хасковско."

Откриването на изложбата и представянето на каталога е на 15 март от 18 ч. в посетителския център, на втория етаж в историческия музей.
Заповядайте!


 

       

Прочетете и...

0 Comments