Радослав Генев - младият талантлив художник от Самоков

by - септември 21, 2018

В четвъртък, 20 септември, младият художник Ради Генев откри поредната си самостоятелна изложба в самоковската художествена галерия "Професор Васил Захариев". Залата беше препълнена от ценители на творчеството му, които дълго след откриването не искаха да си тръгнат. 
Радослав Генев е роден през 1987 г. в София. Той е внук на известния самоковски художник Слави Генев. Неговият баща, Гено Генев, дълги години е бил умдрукер в самоковската графична база към СБХ.
Радослав Генев завършва Графика в Национална Художествена академия, специализира в Париж, има участия в колективни изложби в България, Италия, Тайланд, Германия, Франция. Прави няколко самостоятелни изложби в София, Самоков, Сандански, Париж. Участва в няколко български и международни художествени пленери. Взима втора награда "Pablo Picasso in Bulgaria", 2009 г., а през 2013 г. и "Cite Internationale des Arts Paris". 
В изложбата могат да се видят творби посветени на Самоков, прекрасната му природа и стари сгради. Има няколко натюрморта и цяла серия вдъхновена от престоя му в Париж. Всеки посетител може да сравни част от картините с тези от постоянната експозиция в съседната зала на неговия дядо и с право да открие, че наистина "крушата не пада по-далече от дървото". Няма как да не окаже влияние наследственият ген, който носи от дядо си. Той е от художниците, които ни представят в много ясен, чист и интелигентен вид това, което виждаме когато застанем пред картините му. Той наистина рисува с очите си, от душа и със сърцето си. 
Изложбата бе открита от Любомир Малинов - театрален режисьор. В словото си той разказа за характера на младия художник и допълни още:
Няма нужда да си специалист, за да бъдеш покорен от искреността в тези картини, искреност дълбока и неподправена от "модерни" фокуси....
Ради отхвърля всички ненужни детайли, линиите са му красиви, а цветовете - чисти, като някои от градските му пейзажи напомнят филм на Антониани. Това е живопис на човек, който е далеч от  "панаира на суетата", вътрешно свободен и затова способен да спечели сърцето на всеки непредубеден зрител.... 
Затова, вижте изложбата, за да се напълнят очите ви с красота, душите ви с радост, а Духът - с надежда, че младите талантливи хора на България ще я поведат най-после към едно достойно бъдеще. Помогнете им!
След него заместник кмет Люба Кленова изрази впечатленията си от прекрасната изложба на Генев. Тя сподели, че се е запознала с него и неговото творчество на изложба в София преди години, но с тази изложба тя каза, че наистина картините му са си намерили своя дом в нашата галерия сред самоковската публика. Тя прочете и поздравителен адрес от името на кмета на Община Самоков - Владимир Георгиев:
 Ради,
Обръщам се към теб с малкото ти име, защото ти израсна пред очите ми. Едно дете с голямо сърце и широко отворени очи за красотата на света. Ти успяваш да пресъздадеш в платната си богатата си душевност – чиста, светла и цветна. Поздравявам те с поредната изложба и ти желая да достигаш нови творчески върхове и признания, защото във вените ти тече кръв, която винаги ще ти напомня, че си потомък на голям художник. Нека това ти дава увереност и те води през творческия ти път, като пътеводна светлина, но не забравяй, че ти си уникален и самобитен, със свой собствен стил и поглед. Ти се превърна в майстор на четката и извън наследения талант и вече през очите на художника Ради Генев виждам, че има собствен поглед, че притежава един претворен свят от багри, които носят своето послание. Картините ти са сякаш окъпани в уловената светлина и замръзнала красота, с изключително въздействащ и зареждащ позитивизъм.
Продължавай да твориш своята красота и не спирай да жънеш вдъхновението си от света около теб, защото човек, когато вижда заобикалящата го действителност в прекрасна окраска, той е познал истинското щастие!
Продължавай да твориш и нека картините ти докосват душите и посланията ти да достигат до повече хора!

Изложбата може да бъде разгледана в галерията безплатно от вторник до събота с работно време от 10.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 ч. до 20 октомври.


Сайт публикация: Десислава Каназирова,
уредник експозиции
Снимки: архив ИМ

Прочетете и...

0 Comments