Благовещение/Благовец

by - март 25, 2019

Из Акатист на св. Богородица, Икос 8

Радвай се ти, която събра в едно противоположното;
радвай се ти, която съчета девството и раждането!
Радвай се ти, чрез която се прости престъплението;
радвай се ти, чрез която се отвори раят!
Радвай се, ключе, на Христовото царство;
радвай се надеждо на вечните блага!
Радвай се, Невесто неневестна! 


Иконата "Благовещение" в експозицията на музея- художник: вероятно Христо Димитров, 1813 г.

     Благовещение е един от големите пролетни празници. Той е част от Великденския празничен цикъл и винаги се отбелязва на 25 март. Това е празник за всички християни. Според Библията на този ден Ангел Божий донесъл на Дева Мария вест за скорошното явяване на отдавна очаквания Спасител. Архангел Гавраил се явил при пресветата Дева и й казал: "Радвай се благодатна! Благословена си ти между жените!"

        В народните представи този празник се свързва с окончателното пробуждане на природата и с пристигането на първите прелетни птици. Празникът е символ на новото начало, на новия сезон, на плодородието.

      В Самоков празникът е известен като Благовец и е свързан с прогонването на змиите и гущерите. Народната традиция в нашия край е вечерта преди празника децата да излизат с метални предмети и създавайки шумна олелия удряйки ги един в друг да произнасят на висок глас "БЕгайте змии и гущери - утре е Благовец!" Съседите за здраве им дават метални парички и различни лакомства. А жените на сутринта измитат боклуците от къщите, от дворовете и ги запалват. Огньовете се прескачат за здраве и за да не ни хапят змиите през лятото. След това се замесва сладка питка и заедно с децата се отива на Ридо - местност с много борови дръвчета и се търкалят питките на зелено, завити в кърпи. Тя, питката, трябва няколко пъти да се претърколи и малките деца тичат подир нея и я връщат обратно търкулвайки я отново. След това се заформя своеобразен излет похапвайки от сладката питка с мед.

    В "Етнографско изкследване на Самоков, 1943 г." - издадена 2022 г., на Евтима Анева, част 1 от поредицата "Самоков и самоковци", четем и следното любопитно нещо:

"Момичетата започват да месят от този ден, та първото тесто, което месят да бъде сладко. След обяд всички отиват на Ридо - със закуска и търкалят погачетата. По-рано момите пускали погачетата от върха, а момците ги причаквали отдолу и кой, която питка улови, нейната месария ще му е на късмет."

 

Книгата на Анева за Самоков беше официално представена през месец март, 2023 г. и може да се закупи на място в Историческия музей в Самоков. 


Честито Благовещение!
Бъдете здрави! 

Прочетете и...

0 Comments