Изложба “Гутенберг и славянският свят” в Самоков

by - май 09, 2016

          Приятели, заповядайте на поредната ни временна изложба. Тя е осъществена от екип на ЦСВП-СУ. Може да я разгледате до началото на месец юни в сградата на музея, в Посетителския ни център на втория етаж.  Официалното й откриване е в събота, 14-ти май от 17.30 ч. Ще се радваме да присъствате. 

              Изложбата се състои от 24 информационни табла, които проследяват основните моменти от развитието на кирилското книгопечатане от XV век до XIX век и се акцентира на хронологията на българското книгопечатане. Тя е посветена на 560 години от появата на първата печатна книга - Гутенберговата Библия, отпечатана през 1453-1456 г. в гр. Майнц, както и 520 години от издаването на първата кирилска книга в местна печатница на Балканите - Октоих, отпечатана в Цетина /Черна Гора/ през 1494 година. 
             Показани са фотоси на редки и ценни кирилски печатни книги от фондовете на: Национална библиотека “Св. св. Кирил и Методий”-София, Народна библиотека “Иван Вазов”-Пловдив, Исторически музей-Самоков, Център за славяно-византийски проучвания “Проф. Иван Дуйчев” към СУ “Климент Охридски”. 

Заповядайте!

Прочетете и...

0 Comments