44 години Графична база – Самоков

by - август 15, 2017


Изложба
Традиции и модерност.

Съвременна българска графика от Графична база – Самоков“


Изложбата е представителна извадка от колекцията съвременна българска графикана Исторически музей-Самоков. Защо традиции и защо модерност? Както е известно, графичното изкуство в Самоков има своите дълбоки корени в Българското Възраждане с първата българска печатница на Никола Карастоянов (1828 г.) и с възрожденските щампи на Анастас Николов Карастоянов, Никола Иванов Образописов, Георги Христов Клинков.
Графичната база съхранява като творческа работилница традиционните графични техники – гравюра на дърво, дълбок печат, литография и др., и предлага на съвременните художници творческо вдъхновение в атмосферата на възрожденската Есова къща.
Създаването на Графичната база през 1973 г. е дело на известния график Зафир Христов Йончев (1924-2006), самоковец, по онова време секретар на Съюза на българските художници. Той е автор и на нейното лого – с текст „Графика Самоков“ и символа на града, Голямата чешма. Базата е резултат от партньорството на СБХ с Община Самоков,  за привличане в града на творци и ценители на изкуството. Есовата къща, паметник на културата, е предоставена на СБХ с условие да се обогатяват фондовета на музея с модерно изкуство.
Тук са работили в продължение на 44 години над 80 известни български художници: Дечко Узунов, Светлин Русев, Христо Нейков, Златка Дъбова, Румен Скорчев, Зафир Йончев, Наум Хаджимладенов, Симеон Венов, Георги Трифонов, Николай Майсторов, Едмонд Демирджиян, Алекси Начев, Петър Чуклев, Захари Каменов, Стоимен Стоилов, Ада Митрани и др., представени в тази изложба. 

Изложбата ще бъде открита на 18.08.17 г. от 18.00 ч. в първа зала на художествената ни галерия "Проф. В. Захариев". 


Заповядайте! Очакваме ви!


Прочетете и...

0 Comments