Ден на културното наследство

by - април 18, 2018

Днес, 18 април, е обявен за Международен ден за опазване на паметниците на културата.  Денят се чества от 1984 година по решение на Юнеско.
От 9-те български обекта в Списъка на материалното културно наследство на ЮНЕСКО, 7 са културни паметници: Боянската църква, Мадарският конник, Тракийската гробница в Казанлък, Скалните църкви на село Иваново (Русенско), Древният Несебър, Рилският манастир, Тракийската гробница в село Свещари (Разградско) и 2 природни: Национален парк „Пирин” и Биосферният резерват „Сребърна”.
В Списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО са: Чипровските килими, Нестинарството, Обичаят „Сурва“, Бистришките баби, Събор на народното творчество в Копривщица.
Нека отдадем заслуженото на културно-историческото ни наследство и на всички, които влагат усилия в неговото опазване. Нека привличаме повече нови отговорни хора към тази кауза.
Цялата 2018 г. е обявена за Европейска година на културното наследство. Акцентът е върху богатото културно-историческо наследство в Европа. Нека го пазим!

В Самоков културно-историческото наследство също е богато. Грижете се за него. Имаме повече от 25 регистрирани паметници на културата.

Днес, очакваме посетители с безплатен вход. 
Заповядайте! 


Прочетете и...

0 Comments