Второ издание на Самоковския училищен правилник от 1861 г.

by - март 06, 2019

              
         Здравейте, любители на науката, историята, културата.

          Екипът на историческия музей подготвя второ издание на училищния правилник от 1861 г., съставен от учителя Тодор Пеев. Правилата, днес, могат да се видят в оригинал в експозицията на музея. Това издание става възможно със съдействието на автора на първото издание - Димитър Кюланов. Израсъл в семейство на самоковски интелектуалци, той започва да се интересува от тези правила когато неговият баща е директор на училището, на чийто таван е намерена дървената дъска, на която са изписани тези правила - сега ОУ "Св. св. Кирил и Методий". 
      Тогавашният директор на историческия музей Слави Генев с файтон закарва дъската с правилата в музея. Днес тя е горд експонат от постоянната експозиция в залата, в която представяме "Самоков - просвета и култура, първа печатарска преса в България".

    Заповядайте да разгледате и останалите ни експозиционни зали с експонати, посветени на:
 - Възникване и произход на името на града - 2 500 години железодобив в Самоков; 
 - Занаятите преди и по време на Възраждането - градско и селско облекло, първа стъкларска фабрика;
 -  Освобождението на Самоков лични ордени и медали на опълченци от Самоков; 
 - Самоковска иконописна школа - икони и лични вещи на зографи от Самоков.


Искаме да благодарим на колегите от Исторически музей Етрополе, които ни предоставиха снимката за корицата на това издание. Колеги, чудесни сте! 

Очаквайте да обявим официалното представяне на новото издание, посветено на училищните правила от 1861 г. в посетителския център на музея. Следете ни и в социалните мрежи. 


  

Прочетете и...

0 Comments