Ново дарение - фотоапарат

by - декември 08, 2020

        В навечерието сме на най-задушевните празници Коледа и Нова година, приятели. Време, в което сме настроени да помагаме, да даряваме, да даваме... Все неща идващи от сърцето ни. В тази връзка сме много радостни и искаме да ви се похвалим, че завършваме 2020 година с поредно дарение - Фотоапарат марка "Глобус", произведен в Германия ок. 1900-1920 г. от A.G. Ernemann Herbst & Firl. Görlitz Studio. 
       Отправяме най-топлите си и искрени благодарности към нашия съгражданин г-н Ангел Хаджимитов, който предостави на Исторически музей Самоков фотоапарата на своя дядо и съименник - един от първите фотографи на Самоков. БРАВО за взетото правилно решение от страна на Хаджимитов и семейството му. Нека има повече такива хора в България с мисъл и грижа за историята ни, които да даряват и предоставят на музеите уникални и ценни предмети. Бъдете благословени, Хаджимитови!
     Ангел Хаджимитов едва 16 годишен завършва фотографски курс при Иван Карастоянов в София. Практикува фотография първоначално в Свищов, а след това се завръща в Самоков, където работи заедно с Атанас Германски. Неговите плаки в продължение на повече от 40 години запечатват паметни моменти от историята на Самоков и България – Балканската война, Първата Световна война, откриването на първата ски шанца в България през 1934 г. в Самоков, посещението на руския патриарх Алекси в Самоков и мн. други. 
     Това е, може би, единственият такъв запазен фотоапарат в България, който преди дни стана притежание на музея, а не бе предложен на някой колекционер или оставен в антикварна къща. Той ще бъде публично показан на посетителите в предвидения за създаване в Самоков „Музей на фотографията”.
 
Очаквайте още новини от нас! 
Бъдете здрави! Пазете се! 

Прочетете и...

0 Comments