Изложбата "НаРодно везбено изкуство" в Самоков

Изложбата „НаРодно везбено изкуство” на Националния исторически музей гостува в Художествената ни галерия „Проф. Васил Захариев”. Изложбата бе открита от директора на Исторически музей Самоков д-р Веселин Хаджиангелов и директора на НИМ доц. д-р Бони Петрунова на 19 юли 2021 г. На откриването присъстваха кмета на Самоков Владимир Георгиев, както и част от самоковската общественост. 

Изложбата е продължение на дългогодишно сътрудничество между двата музея, което тепърва ще даде на публиката още много вълнуващи проекти. 

Изложбата представя преоформен текстил от началото на XX в., при чието създаване са използвани везбени елементи от традиционно облекло от XIX в. Изработени като покривки, възглавници, чантички и друг тип текстил за декорация на дома, експонатите съчетават с особена художественост богатата везбена орнаментика на шевици от различни етнографски региони – Самоковско, Дупнишко, Софийско, Плевенско, Македония. 

Създаването на прекроен текстил на основата на вторично използвани елементи от автентично облекло е част от общата европейска стилистика на сецесиона и увличането по „родното” наследство, характерно за първите десетилетия на XX в. 

В изложбата могат да се видят 32 броя експонати от прекроен текстил, сред които впечатляващи с естетиката и съчетанието си покривки със самоковска и дупнишка орнаментика, някои от тях свързани със семейството на хаджи Вълчо от Банско – ктитор на Зографския и Хилендарския манастир. Експонирани в цялата си красота са особено големи по размери преоформени тъкани от шевици. Сред тях се открояват покривка от съшити 25 ръкава от женски ризи от Софийско, приета във фонда на НИМ от царския дворец, както и забележителна с размерите и орнаментиката си покривка от шевици от женски ризи на преселници от Драмско и Серско. 

Изложбата „НаРодно везбено изкуство“ ще бъде в Художествена ни галерия до края на месец август 2021 г. Тя е реализирана като част от проект „Знаци от везмо. Българската шевица за и през поколенията“, финансиран от Национален фонд „Култура“. 

 

За повече информация Михаил Ваклинов 
Отдел Информационно обслужване
и връзки с обществеността,
Национален исторически музей 
+359895686860 
nim.pr@historymuseum.org

0 коментара