Изложба <РОД> в музея

by - октомври 12, 2021

 

Заповядайте на изложбата "Род" на Радина Росенова в залата на Историческия музей.

Радина Росенова е на 29 години, родом от гр. Разград. Потомка на Гаврил Груев Хлътьов - Георги Бенковски. Занимава се с изкуство от ранна възраст. Завършва училище за Изкуства в гр. Пазарджик. Висшето си образование в чужбина във филиал на Английския университет "Greenwich", след това - Графичен дизайн в България. Говори 4 езика и е била извън България 12 години. През 2019 година е наградена от регионалния министър и директора на музея "Thalassa", Agia Napa, Кипър със статуетка "Афродита" за специален принос към културата и изкуството на острова след нейна изложба, където представя новата си 3Д Космическа техника. 

 През 2020 представлява България на Световното изложение на изкуствата в Дубай -World Art Dubai, и нейна творба с български мотиви - диптих "Българска магия" е избрана в Топ 10 най-добри произведения на изложението измежду 1500 творби и художници от над 40 държави. 

 Като горда потомка на Бенковски, Радина остава вярна на себе си и през 2021 дебютира с Арт проекта си "РОД" в България. Проект посветен и вдъхновен изцяло от Българските мотиви и Шевици. Състои се от 28 изрисувани платна, които отговарят на Нашите 28 административни области. Съчетават автентична шевица от конкретната област заедно с Културно-историческа забележителност или природна такава. 

"РОД" дебютира в Национална Художествена галерия, Национален Етнографски музей, София. Отрита от проф. д. изк. Чавдар Попов. Експозицията бе избрана да бъде част Празниците на Стария град, Пловдив и показана в къщата на художниците - Верен Стамболян. 

Радина за изложбата си: 

"Експозицията се състои от 28 платна, които отговарят на нашите 28 административни области. На всяко платно има изобразена автентична шевица от областта, съчетана с Културно-историческа забележителност или природна такава от съответната област. Това е своего рода ,културно-историческа визитка на Родината. Изложбата дебютира в Бастиона на изкуствата - Национален Етнографски музей, София. Мисля, че сме длъжници на нашите предци, защото с всеки изминал ден се отдалечаваме от корените си. Искам да накарам все повече хора да изпитат това чувство на гордост, което изпитвам аз и съм сигурна, че мога да го постигна с изкуството си. ''Род'' има за цел да покаже българския принос към европейската култура (освен Българската азбука, вече призната официално като една от 3-те основни азбуки, също цели да покаже древността на символите в българската шевица датиращи отпреди 3500 години-Бронзовата епоха). Българската шевица е своеобразен Вселенски код, който символизира хармонията и красотата в човешките взаимоотношения, затова трябва да достигне до повече хора. Като млад човек, за мен е важен личният пример и принос в развитието на Българската културата. Приемам предизвикателството да обединя млади и стари владеейки универсалният език на изкуството, поднесен по неповторим начин, аз целя да слея новото с вече утвърденото." 

Вижте бърз поглед на изложбата във фейсбук страницата ни от тук

Очакваме ви при спазване на всички противоепидемични мерки.

Прочетете и...

0 Comments