С поглед към хората на Самоков

by - юни 04, 2022

Изложбата може да разгледате от вторник до неделя включително
от 09.30 ч. до 17.30 ч. Очакваме ви! 

 На откриването присъстваха много ценители на самоковското изкуство. 
 Професор Ружа Маринска каза прекрасни думи за изложбата:
         Когато подготвяхме голямата изложба „Шаржове, карикатури, колажи“ за Музея на хумора и сатирата в Габрово, която ще се открие тази есен и преглеждахме всичко от папките и кашона на художника, си помислих, че ще бъде добре, ако рисунките и шаржовете, свързани със Самоков, града, в който минава целият творчески път на Васил Чакъров, бъдат показани именно тук, където споменът за него е жив, както и много от персонажите и техните близки, които той е увековечил. Още повече защото по-голямата част от тях не са били показвани и чакаха своя час за среща с публиката.  
        И ето ни сега пред тези „Самоковци“. Това са колегите художници и учители на Чакъров, местните културни фигури, моделите, които са му позирали, и учениците, които е възпитавал и които са го предизвикали да ги сложи върху белия лист. Повече от изложените творби са рисувани в рамките на една-две години – 1972 и 1973-та. Това е период, в който Васил Чакъров вече е доказал качествата си на художник. Намерил е, създал е своя образ – в акварела, в графиката, в карикатурата.                Учителските задължения не са попречили на жаждата му да рисува. 
       С молив и перо, с цвят той реди тези образи – продукт на неизтощим творчески нагон и на жив интерес към хората, техните лица и нрави. Когато ги извадихме на бял свят, бяхме поразени от изразителността им, от умението на художника – при това бързо и сягаш на шега – да улови характер, понякога да подсили шаржово заложеното в него и да го постигне във форма.

Прочетете и...

0 Comments