Музеи, устойчивост и благосъстояние 2023

by - май 13, 2023

 

18 май - Международен ден на музеите 

Идеята за него е вдъхновена от "Рамка за достъпност на музеите", разработена през 1951 г. по време на инициираната от ICOM среща на международната музейна общност.
 

През 1977 г. в Москва на 11та генерална конференция на Международния съвет на музеите /ICOM/ се взима решение 18 май да се чества като Ден на музеите. Година по-късно той вече се чества и по света и се цели създаване на ежегодно събитие „с цел по-нататъшно обединяване на творческите стремежи и усилия на музеите и привличане на вниманието на световната общественост към тяхната дейност. Всяка година от 2020 г. насам, Международният ден на музеите подкрепя набор от цели от Целите за устойчиво развитие на ООН. Една от водещите цели на днешното 45-то издание на Международният ден на музеите е "Глобално здраве и благополучие: Осигуряване на здравословен живот и насърчаване на благополучието за всички на всички възрасти, по-специално по отношение на психичното здраве и социалната изолация."

 проф. Мила Сантова казва:
"Денят е на тези, които работят за опазването на културното наследство, за неговото социализиране, за осъществяване на връзките му със съвременните хора."
Тази година денят е със следните акценти: 
 1. Опазване, възстановяване и насърчаване на устойчивото използване на сухоземните екосистеми, усилване на гласовете на местните лидери и повишаване на осведомеността относно загубата на биологично разнообразие. 
2. Осигуряване на здравословен живот и насърчаване на благосъстоянието на всички във всички възрасти, по-специално по отношение на психичното здраве и социалната изолация. 
3. Предприемане на спешни действия за борба с изменението на климата и неговото въздействие.

Прочетете повече за темата, на която е посветен тазгодишният 18 май тук.

Предстои отваряне на нов музей в Доспевската къща в Самоков, който ще бъде също част от музейните обекти към Историческия музей. 

Ние, всички, които работим за опазване на културното наследство в Самоков искаме то да достигне до повече хора. Представяме го с такова възхищение на нашите посетители и гости на града, защото виждаме, че те се връщат отново при нас. 

Само в Самоков може да се види как изглежда първата кибритена кутийка произведена в Самоков от първата фабрика за кибрити в България. 

Само в Самоков може да се види първата печатарска преса за книги на Карастоянов, отпечатала първите книги на български език в България.

Само в Самоков може да се видят изключителните макети на прочутите самокови, които дават името на града, възникнал далече назад през 12-14 век.

Само в Самоков може да се видят какви стъклени съдове е правила първата стъкларска фабрика в България, основана в Самоков с работници от Карлови Вари, дн. Чехия.

От Самоков е първият български журналист - Константин Фотинов, поставяйки началото набългарския периодичен печат със своето списание "Любословие", издавано под негова редакция.

От Самоков са най-известните художници-иконописци от времето на Българското Възраждане, представени в постоянната ни експозиция с икони...

Има ни, за да се учат малките и техните родители да пазят и тачат традициите ни, историята ни, да не забравят историческата ни памет и да са горди с родното си място. 

Изключително се радваме когато ни посещават ученици в свободното си време без учител, без възрастен придружител. Това за нас е знак, че сме оставили следа в подрастващите и те ще предадат нататък отношението им към паметните места, които съхраняваме за тях.  

Заповядайте!
Очакваме ви! 

Елате ни на гости на 18 май, 2023 г..

Безплатен вход в следните наши обекти:

Предстоят още интересни неща, които подготвяме за вас. Следете ни в социалните мрежи и ни давайте своята обратна връзка там.

Прочетете и...

0 Comments