ЗА ПЪРВИ ПЪТ

Стъклото
 
Първата стъкларска фабрика в България е открита около 1850 г. в Самоков по инициатива на д-р Антон Унтерберг. В нея работели майстори- стъклари от Карлови Вари, които произвеждали бохемско стъкло – сервизи за вино и ракия, подноси, вази и стъкла за прозорци. В експозицията на музея е представена малка колекция стъкларски стоки.КибритътФабриката за „пали-дръвца” е основана в Самоков около 1870 г. и се счита за най-ранната кибритена фабрика в България. След Освобождението е с фирмен знак „Кеберле&Мървик, а цилиндричните кибритени кутийки са украсени с панорамата на града. Преместена е в Костенец заради удобния транспорт по ж.п. линията.

Фотографите


 
Първите български фотографи са самоковците Иван Доспевски с ателие в Самоков (от около 1860 г.) и Анастас Карастоянов, придворен фотограф в Белград (от 1863 г.). Освобождението заварва в Самоков ателиетата на четирима фотографи: Иван Доспевски, Ксенофонт Смрикаров, Димитър Германски и Петър Хаджимитов, всеки със свой фирмен знак. На значението на самоковци за развитието на българската фотография е посветена временна изложба в посетителския център на музея.
Картофите


„Самоковски картофи” е запазен марков знак на Самоков. Книгата в експозицията на музея „Златен извор” и нейните „Додатъци”, издадени от Димитър Хаджииванов Смрикаров през 1870/74 г., били своеобразна реклама на един нов хранителен продукт през XIX век – именно картофите, с различни имена – бъръбой, патате, кромпир. Тя представя пред българите за първи път начина на отглеждането им и предлага рецепти за тяхното готвене като напр. тиганици с черен хайвер!


Бирата


  Един бръснар от Самоков опитал в Цариград пивото и основал през 1882 г. в Самоков пивоварна, произвеждала и бутилирала бира до 1929 г. в зелени стъклени бутилки с фирмен знак „Бр. Радойкови”. 


Динамомашината „Манесман-Мулак” произвеждала от 1915 г. ток за нуждите на пивоварната и осигурявала осветлението на съседните улици – много преди електрификацията на града през 1925 г. За производството на бира се изграждат хмелови насаждения, а пивото напразно се опитвало да измести любимата на самоковци ракия!Автор: Невена Митрева

Share
Tweet
Pin