ИСТОРИЯ НА МУЗЕЯ

            Самоков заема несъмнено достойно място в българската културна история. Със създаването на музейна сбирка през 1930 г. в града е поставено началото на професионалните занимания с културно-историческото наследство на този възрожденски град. 
 

През 1936 г. музеят е утвърден с правилник от Министерство на просвещението. Под вещото ръководство на известния български етнограф проф. Христо Вакарелски през 1938 г. е организирана първата етнографска изложба, а през 1940 г. е построена музейната сграда по проект на арх. Ю. Юрданов. Това е първата сграда в България, проектирана за музей. Музейните фондове се комплектоват с емблематични творби на самоковските зографи – икони и щампи; с произведения на художествените занаяти; с документи, фотографии, съвременно изкуство, находки от археологически разкопки. 
 

От 1957 г. музеят има постоянна експозиция. Създаването на музейната институция в Самоков дължим на художниците Наум Хаджимладенов, Павел Францалийски, Христо Йончев-Крискарец, проф. Васил Захариев, Слави Генев, Георги Белстойнев и на многобройните дарители. Постоянната експозиция беше обновена през 2007 г. след основно ремонтиране вътрешността на сградата на музея.
 

 
 

Share
Tweet
Pin