Не! на промените в закона за вероизповеданията

by - септември 21, 2013

Приемането на промените в закона за вероизповеданията ще засегнат един от самоковските културни паметници, а те - 13 на брой, са първите в списъка обявени за старини от Министерство на Просвещението, 1928 г. Под номер 10 в този списък е "Байракли джамия".Предназначението й не е променено от както е обявена за такава и до ден днешен тя е музей и паметник на културата от национално значение.Построена е от българи, украсена от самоковски художници.



Нашата Община през годините е вложила хиляди левове за поддръжката й като културен паметник.
Ние я съхраняваме и поддържаме като музеен обект, част от Градския Исторически музей. По-голям знак за регилиозна толерантност спрямо ислямската култура не може да се намери.И при този жест да се отнема общинска собственост в централна градска част, паметник на културата от 85 години, реставриран изцяло с пари на Община Самоков няколко пъти е нещо, с което никога не бихме се съгласили.
България има конституция от 134 години, закон за вероизповеданията и днес нищо не налага промените му, които автоматично ще доведат до откриването на действащ мюсюлмански храм в града при положение, че в момента няма такава необходимост. Джамията трябва да си остане музей какъвто е от мнооого години насам. Не трябва да се допуска промяната в закона за вероизповеданията да стане факт, който ще засегне и други градове в България, не само нашия.


Салона на джамията е изпозван многократно за интериор в български и международни филми. Тук са снимани сцени за филми като "Балкански беглец", "Дървото на живота"...
Всеки, който е съпричастен към историята на Самоков и иска да подкрепи нашето становище може да подпише и електронната петиция, която вече няколко дни се разпространява:

В града има няколко пункта, където всеки може да остави и своя подпис на хартия. Ето и къде в града може да намерите списъци: в джамията, в палатката на центъра-ларгото, в музея, в библиотеката, в училищата, в офиса на КНСБ, в предприятията, на входа в сградата на Общината.
Законопроект за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията.
Джамията е включена в огромен брой туристически пакети. Посещава се от много български и чуждестранни туристи. Тя е една от емблематичните исторически сгради в града ни. Нека продължат туристите да й се радват и да се снимат пред нея още много столетия.

Прочетете и...

1 Comments

  1. Щяло да бъде нарушено чувството за историческа справедливост - напротив, ще се възстанови историческата справедливост с връщането на имотите на Мюфтийското настоятелство. Омразата към мюсюлманите и турците е формирана под руски натиск и по руска пропаганда. Този натиск и тази пропаганда са част от руската политика против мюсюлмани и турци, започнала някъде около средата на миналото хилядолетие.

    ОтговорИзтриване