101 години от Булаирската биткаУВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ, ГОСТИ НА ГРАД САМОКОВ, КОЛЕГИ,

      Предстои честването на годишнина от Булаирската битка - 101 години. Заповядайте всички в петък /07.02.2014 г./ от 17.30 ч. пред Читалище-паметник "Отец Паисий". 
       В музея съхраняваме знамето на самоковското дружество към Съюза на бойците от фронта в България от 1912-13 г., което и тази година по традиция тържествено ще бъде изнесено от музея за церемонията. То ще се носи от гвардейци от представителната гвардейска военна част в страната ни.

Ученици от ПТГ "Н. Вапцаров" Самоков със знамето пред Читалището - 2013 г.

        Нека изкажем нашата признателност към всички, които са участвали в тази паметна битка:    

         Има паметни мигове в историята на всеки народ, които обединяват хората. Историците са длъжни да припомнят на нацията моментите и жертвите поради които се е запазила нейната цялост. Заслугите на онези , чиято съпричастност към Отечеството ги е тласнала към героични дела.
     В историята на Самоков има няколко заветни мига в които ролята на самоковци именно в този смисъл се явява ключова за оцеляването на държавата ни и определени нейни територии- това е ролята им в сръбско- българската и в Балканската войни. При Сливница и при Булаир.
      В тези преломни за бъдещето на България моменти, отечествения дълг, който самоковци изпълняват е със значителен принос.  

 Молебен на полка в Самоков преди тръгването на война 1912 г.

       На 8-ми февруари 2013 г. отбелязваме годишнина от една битка, в която самоковци организирани в 22-ри  Тракийски пехотен полк изиграват ключова роля и извоюват една тежка победа в Балканската война.
       Самоков е единствения град в който паметта на загиналите в Балканската; Междусъюзническата и Първа световна война е увековечена със сграда-мемориал  Читалище – Паметник. На мемориалните плочи са изписани имената на загиналите, където присъстват представители на почти всички фамилии от града и селата.
      Честването на Булаирската битка в Самоков никога не е прекъсвало. Самоковци здраво вплитат в историята си този паметен миг, отчитайки дела си в битките за Отечеството.
 Поход на 7-ма Рилска дивизия към Булаир

       Самоковецът Христо Захаренов написва книгата 22-ри тракийски пехотен полк, като по този начин оставя най-достоверните документи и снимки от това събитие. Съгласува я с всички останали живи участници, с посвещението:
            
          „На Васъ, Тракийци: на Васъ зидари на бъдеща Велика и Целокупна България; На Васъ, синове и внуци на солунски, булаирски, калимански, вардарски и струмски герои и народни светци се посвещава настоящата книга – за поука и назидание.”
     
        Самоковци са полковите лекари. Самоковец е фотографът, чиито снимки са документирали събитията. Самосовци са художниците мобилизирани във войната и оставили ни рисунки запечатили времето и грохота на събитията му. 


           Патриархът на българската литература Иван Вазов, вдъхновен от подвига им пише стихотворението „Булаир”:

Ново има в историята световна
Ваший меч записа най-подиръ;
Нова слава въ слъвата грамовна:
Булаир!
Нека бълватъ адъ, море и суша –
Български войникъ не знае спиръ;
Все „напред” въ барутния дим се слуша:
Булаир!
Новъ триумфъ надъ орди азиатски;
Новъ гробъ над техенъ учудения миръ;
Напънъ дивен на героя лозенградски:
Булаир!

Нина Христовска-2013 г.
директор ИМ Самоков Честване 2014 г.

Шествието на гвардейците със знамето пред музея


Участниците в шествието от клуб "Чакър войвода" Самоков и самоковски свещенициГвардейците и членовете на клуб "Чакър войвода" пред стелите на ЧиталищетоМузикантите от гвардейската духова музика 


Гвардейската духова музикаГвардейците със знамето и родолюбците от клуб "Чакър войвода"Слово на кмета на Самоков Владимир Георгиев


Знамето, гвардейците и клуб "Чакър войвода"


Гражданството


Едноминутно мълчание


Заря

Обратно към музея със знамето

Етикети: ×

0 коментара