Безплатен вход на 6 септември

by - август 28, 2017

На 6 септември в България честваме обединяването на Княжество България с Източна Румелия. То е координирано от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК) и се случва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември 1885, подкрепен от българския княз Александър I.

Съединението определи съдбата на България за години напред. То беше подготвено от редица важни събития преди него – от българското Възраждане, от десетилетната борба за независима българска църква, от вековната борба за съхранение на език, традиции и обичаи на българите, от борбата за национално освобождение, от десетки въстания и Априлското въстание, което предшестваше Руско-Турската освободителна война.

инфо и снимка: bgnow.eu чрез РИМ Пловдив

Съединението бе в началото на други последвали исторически събития, като Илинденско-Преображенското въстание, обявяването на независимостта на България на 22 септември 1908 г. и Балканската война от 1912-1913 г. Всички тези събития бяха насочени към обединението на българите, към тяхното присъединяване към майка България.

 **********

По случай годишнината от съединението на България обявяваме отворени врати на своите обекти: Исторически музей, художествена галерия "Проф. В. Захариев" и Байракли джамия. На 6 септември входът ще бъде безплатен за желаещите да разгледат всичките ни експозиции.

Прочетете и...

0 Comments