Един завет за родината - Иван Йончев

by - октомври 09, 2018


В посетителския център на музея, 2 етаж, може да видите изложбата за Иван Йончев на младия историк от Самоков Силвио Томов - студент 4 курс в ИФ на СУ "Климент Охридски", специалност История.

Изложбата откри директорът на Историческия музей Веселин Хаджиангелов.


 

 Ето какво каза Силвио Томов за изложбата:
 "Изложбата е опит да се събере разпокъсаното между институциите наследство на поета. Тя няма нужда от много думи, за да бъде представена, защото говори сама за себе си. Иван Йончев е показан в истинския си образ, такъв какъвто е бил: далеч от клишета, политическа конюнктура или нечии виждания. В нея може да се видят редки архивни снимки, ръкописи, произведения на поета, както и биографията му представена по години. Благодаря на музея и библиотеката в Самоков, както и на Елка и Росица Йончеви за предоставените архиви, без които тази изложба нямаше да бъде факт."




Официалното откриване беше част от Дванадесетите Международни Цар-Шишманови дни провеждани от Асоциация за антропология, етнология и фолклор "Онгъл", всяка година в Самоков. Сред гостите имаше и колеги от Македония, България и Русия, както и наследници на Йончевия род.



Предвижда се изложбата да остане до края на годината. Заповядайте!

Прочетете и...

0 Comments