Архимандрит Хрисант Самоковски

by - март 29, 2019

          Хрисант Дойчинов е роден в Самоков през 1800 г. Светското му име е Христо Дойчинов.  Учи в родния си град. На 14 г. бяга в Татар Пазарджик. Учителства в Лозенград. Учи на остров Андрос. През 1834 г. заедно с български ученици създава славяно-българско ученолюбиво дружество. Бил е писар в синайския метох в Джуванлия в Кайро и в синайския метох в Бесарабия... 
       През 1847 г. става архимандрит на гръцкия манастир "Св. Екатерина" в Киев. През 1847-1859 г. Хрисант е най-влиятелният и уважаван българин в Киев. Застъпник и гарант на учещите там българи. Архимандрит Хрисант поема на свои разноски издръжката на някои български младежи в Русия, например на съгражданина си Станислав Доспевски Императорската художествена академия в Санкт Петербург. 
       Управляваният от него манастир има традиционно силни връзки с киевската духовна академия. През 1860 г. Хрисант се завръща в Самоков. Гражданите го избират за свой архиерей. В 1861 г. освещава църквата “Св. Никола“ в Самоков. В 1867 г. освещава новата църква в София – „Св. Неделя“.
         Запазените исторически сведения за дейността на архимандрит Хрисант като Самоковски архиерей са малко. Недостатъчно проучени са и последните години от живота му в Самоков. Може би предстои да бъдат открити нови документи за този период. 
“Исторически преглед“, кн. /1-2/, 2016 г. Мария Полимирова,
 „Нови сведения за живота и дейността на архимандрит 
Хрисант Самоковски /1800-1871/“

Прочетете и...

0 Comments