Международен ден на музеите и галериите и Европейска нощ 2019

by - май 14, 2019


Тази година международният ден и Европейската нощ на музеите ги отбелязваме на една и съща дата - 18 май.

          Международният ден на музеите се чества за първи път на 18 май 1978 г. Решението за това е взето през 1977 г. в Москва на ХІ-та генерална конференция на Международния съвет на музеите. Празникът има за цел да повиши общественото възприятие на ролята на музеите в развиващото се общество. ИКОМ е единствената организация, която в глобален мащаб обединява музеи и музейни работници и има за мисия промотирането и съхраняването на природното и културното наследство – настоящо и бъдещо, материално и нематериално.

      Европейската нощ на музеите има за цел да насочи общественото внимание към културното наследство и неговото богатство, което може да бъде разгледано в музеите и галериите, и да привлече нова публика. 

         Експозициите в историческия ни музей и Художествена галерия "Проф. Васил Захариев" ще работят с вход свободен до 22:00 ч.

         В посетителския център на втория етаж в музея може да разгледате юбилейната изложба, посветена на Георги Белстойнев с неговите художествени рисунки за първата експозиция на новосъздадения музей на Възраждането в Самоков в първата сграда в България построена специално за музей.

        В галерията ще може да разгледате самостоятелната изложба на носителя на националната награда за живопис "Захарий Зограф". Наградата се провежда всяка година в Самоков с финансовата подкрепа на Община Самоков. Художникът Веселин Начев е впечатлил журито със своето творчество и е избран за носител на тази престижна награда за 2018 година.

Заповядайте! Очакваме ви!

Прочетете и...

0 Comments