14 май - Освобождението на Самоков

by - май 14, 2019

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, САМОКОВ! 

14 май! Мястото е "Кръсто".  141 години от Освобождението на Самоков.


          Всяка година на този ден с цветя и венци, потегляме от площада, за да ги поднесем в знак на признателност и почит към русите-освободители от армията на генерал Веляминов. Издигнатият мемориален паметник на това място е дело на скулптура Ганчо Кисимов и е поставен през 1968 г. Там те са посрещнати с хляб и сол от самоковци, които с гордост почитаме и до днес тази дата в календара си. Почти веднага след победните действия по решение на местната управа, тогава в лицето на първия кмет Станислав Доспевски, там засадили 12 върби и издигнали висок дървен кръст.
        Защо 14 май? Тази дата е избрана след решение на градския съвет, защото датата на събитието е 30.12.1877 г. - люта зима и много студ. 

         И днес след признателното слово от кмета на Самоков - г-н Георгиев, и духовните слова от архиерейски наместник на Самоковска духовна околия - отец Михаил Колев, присъстващите народни представители, ръководството на общинска администрация, гости, множеството ученици и граждани почетоха с едноминутно мълчание и свеждане глава на колене паметта на всички паднали за свободата на Самоков. За празничната атмосфера, въпреки мъгливото време, се погрижиха духовият оркестър на сухопътни войски, както и участниците от Клуб на любителите на историческо оръжие "ЧАКЪР ВОЙВОДА" гр. Самоков.


ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, САМОКОВ!

Прочетете и...

0 Comments