Първи ноември - Ден на народните будители, 2020

by - октомври 29, 2020

       На деня на народните будители почитаме делото на българските просветители, книжовници, на всички, които са се борили за пробуждането на националния ни стремеж към образование, книжовност и родолюбие. Поклон пред светлото им дело! 
       По случай деня на народните будители в посетителския център на втория етаж в музея подготвихме изложба посветена на самоковския художник Зафир Йончев /1924-2006/ - умдрукер от висока класа. Завършил Художествената академия през 1953 година, той започва да преподава там "Графични техники" през 1954 г. Получава и сребърен медал в Париж. А през 1973 г. - отваря врати на графична база в Самоков. През 1985 година той е обявен за почетен гражданин на град Самоков. 
      На този ден ние искаме да отправим нашите благодарности към Христо Йончев - син на Зафир Йончев и внук на големия самоковски художник Христо Йончев-Крискарец, за добротата му и за безценното богатство, което дари в музея. Преди няколко дни той направи второто си дарение. За музея то е най-голямото за тази година, над 1000 единици. В днешно време нямаме думи да изразим благодарността си към Христо - приятел на музея, който дари архива на дядо си и неговата леля в музея. Не по-малко единици съдържаше и първото негово дарение, чието обработване все още продължава. Той предпочете да дари пред това да продаде, за което искаме да му благодарим и да го обявим за "Дарител на 2020 година". Дарението съдържа ценни експонати - акварели, графики, лични вещи, старопечатни книги и други материали, които ще обогатят архивния фонд на Исторически музей Самоков. 
    Изложбата може да бъде разгледана в музея при спазване на всички противоепидемични мерки. Няма да приемаме организирани групи с беседи. За останалите индивидуални посетители ще се спазват новите мерки наложени в заповед на здравния министър, влизащи в сила от 29 октомври 2020 г. 
    За всички, които няма да могат да дойдат в залата да видят на място изложбата сме подготвили мултимедийна презентация с творбите на Зафир Йончев. Приятно гледане! 
 

Прочетете и...

0 Comments