За изложбата в Казанлък

by - януари 19, 2022

 

На пети и шести януари 2022 г. Исторически музей-Самоков гостува на град Казанлък с две интересни прояви. Първата е откриването на изложбата „Петър Боев – познатият-непознат” в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства, гр. Казанлък. Тя ще остане там до края на месеца. Двете институции имат дългогодишно партньорство и връзки, тук са показвани изложбите "Първите фотографи в България", както и такава за Димитър Радойков, самоковски зограф, живял и творил в гр. Казанлък. И двете са дело на уредниците от Исторически музей-Самоков. 

Изложбата за Петър Боев се организира съвместно от Историческия музей, Държавна агенция „Архиви” и Български фотоклуб (основан 1920 г.). Боев засяга в своите трудове историята на фотографията в Казанлък както преди 09.09.1944 г., така и в по-ново време. Изложбата бе показана първо в Самоков, а се предвижда и да бъде експонирана в София.В нея освен снимки (семейни и правени от него) зрителите могат да видят редица документи, непоказваните никога рисунки на Боеви, лични вещи, видеоматериали и др. Показването на изложбата именно в града на розата не е никак случайно, защото в своите трудове Петър Боев обръща сериозно внимание на фотографията в Казанлък, както преди 1944 г., така и след това. В тях личат имената на творци като Петър Арнаудов, Иван Хлебаров, Георги Пенков и др. 

Съществено място във втория том заема Казанлъшката творческа група с автори като Александър Иванов, Бедрос Азинян и Георги Димов. Събитието бе уважено от над 40 души, сред които редица известни фотографи. Гостите приветства г-н Стефан Папукчиев, директор на музея, последваха изказване на д-р Веселин Хаджиангелов (директор на ГИМ-Самоков). Той още веднъж припомни за връзките между двата града и изяви желание и надежда, че това събитие ще бъде последвано от множество такива. Втори говори Силвио Томов-уредник-нова история в същата институция и куратор на изложбата. Последният не скри вълнението си от факта, че събитието е уважено от толкова хора и изтъкна, че Боев дори и в най-смелите си мечти не си е представял, че ще бъде споменаван по такъв достоен начин. 

На домакините от Казанлък бе поднесен и подарък-изненада, а именно фотоапарат с марка „Ролайкорд“, ползван от Боев. Той веднага бе включен в експозицията на музея. Другата проява се проведе в НУПИД „акад. Дечко Узунов“ и бе демонстрация на стара техника от XIX в. наречена цианотипия.Това стана с изключителното съдействие на директорката г-жа Минекова и Александър Иванов-фотограф.Безценна помощ оказа и младият казанлъшки фотограф-експериментатор Давид Кулев. 

Цианотипията е изобретена през 1842 г. и носи името си от пруското синьо, което се получава като краен вариант на изображението. Първоначално възниква в помощ на ботаниката, основно разработван от една дама в Англия – Анна Аткинс, която прави отпечатъци от водорасли. 

Постепенно цианотипията прераства в чисто фотографска техника. Достъпна само за малцина в миналото, днес тя е широкодостъпна и може да се практикува от всеки. Смесват се равни части от два химикала, който се нанасят върху хартия или друг естествен материал, оставя се да изсъхне. След това предмети или негатив се експонират директно на слънце или изкуствена UV-светлина. 

По време на „експонацията“ с помощта на лампа (ок. 20 мин.) учениците можаха да научат повече за тази техника и да разгледат готови цианотипии в различни варианти. Особен интерес за учениците представляваше измиването на копието с вода, когато се повява и самият образ. Остава единствено снимката да изсъхне. 

Постепенно демонстрацията премина в свободен разговор за аналоговата фотография, негативите, старите фотоапарати и техники като например пинхол (камера обскура) – „фотопарат“ от кутия с дупка. Бяха зададени множество въпроси. 

 

Силвио Томов - уредник ИМ

Прочетете и...

0 Comments