Самоковски пощенски картички в Пловдив

by - март 25, 2022

По повод 25-ти март - Международен ден на пощенската картичка и 130 години от издаването на първата илюстрована картичка в България, Общински институт „Старинен Пловдив“ в партньорство с Градски исторически музей – Самоков, канят пловдивчани и гости на града да разгледат документалната изложба „Поздрав от Самоков и Чамкория” в Балабановата къща (дълбока зала) в Стария град. 

Първата илюстрована картичка е издадена в Пловдив. Това се е случило през 1892 г. по времето на Първото земеделско и промишлено изложение, но истинският бум на разпространението се бележи с приемането на Закона за пощите, който през 1897г. дава разрешение на различни ведомства и частни лица да издават пощенски "откритки". 

В 25 експозиционни табла посетителите на изложбата „Поздрав от Самоков и Чамкория” ще видят над 80 образци на пощенски картички, създадени от едни от най-известните български фотографски ателиета.

Въпреки, че днес почти никой не праща традиционните пощенски картички, преди ерата на телефоните, радиото, телевизията и интернет е властвала модата чрез пощенска картичка да споделиш къде си и да поздравиш близките си. 

В края на XIX и началото на XX в. настъпва бум на изпращане на пощенски картички с изгледи от посетените градове и курорти. Зараждащата се туристическа индустрия провокира издаването, както и разпространението на разнообразни техники за изпълнението им - литография, гравюра и фотография. Чрез тях оживяват градове, сгради, улици, площади, личности, които вече отдавна не съществуват или времето е променило до неузнаваемост. 

В настоящата изложба има представена и интересна информация за първия курорт в България - Чамкория, сега Боровец.

"Изображенията на пощенските картички дават ценна информация за важни исторически и културни събития и възможност да се съхранят за поколенията паметниците на културата. Информацията от пощенски картички и днес се ползва от архитекти и строители при възстановяване на стари сгради в града, при илюстриране на книги, при всеки повод за документиране на исторически събития. Това я прави богатство, което има пряка връзка с мисията на ОИ „Старинен Пловдив”, споделят от екипа на института. 

Изложбата ще продължи до 24 април 2022 г. Достъпът е с вход свободен и се осъществява при спазване на актуалните в страната противоепидемични мерки. 

 

Текст и снимка: ОИ "Старинен Пловдив"

Прочетете и...

0 Comments