Изложба за Исак Самоковлия в Самоков

by - април 13, 2023




Исак Самоковлия е лекар и известен босненски писател. Потеклото му е от Самоков и от там идва  фамилията му. Неговият стил на писане го превръща във вторият най-голям разказвач на Босна след Иво Андрич. 

Носталгията, с която той пише за мястото, което неговите роднини са напуснали го прави изключително близък до душите на неговите читатели. Исак Самоковлия пише за богатството, за бедността, пише за хората, които се опитват да оцеляват в трудния си житейски път, за тези, които не знаят началото, нито края на своето благополучие... Голяма част от вниманието на Самоковлия в неговите разкази е насочено към човека като същество, което е родено в самота и достигащо до своите победи отново в самота. 

Неговият сборник "Хамалинът Самуел" съдържа едни от най-добрите му разкази, който няма да ви остави да затворите страниците му. 

Изложбата, която ще бъде в посетителския център на Исторически музей Самоков е осъществена със съдействието на държавния културен институт към министъра на външните работи и посолството на Република България в Босна и Херцеговина. 

Заповядайте! 
Очакваме ви!


Част от текста е взет от статията за Исак Самоковлия в: 
https://newspaper.kultura.bg/
 

Прочетете и...

0 Comments