"Самоков и войните"

by - юни 14, 2023

 


Така се нарича допълнението към експозицията на ГИМ Самоков. 

Включени са материали от Освободителната война, войните за национално обединение, Първата и Втората световни войни. 

Освен пушки и оръжия, запазени в нашите фондове основно от времето на Христо Йончев- Крискарец /директор до 1949 г./ има и дарения получени след 2014 година. 

Грамота на опълченеца Иван Чичанов от Самоковската община и медали; тефтер от 1913г. на Райчо Майдавски за Междусъюзническата война; книги на генерал Тодор Кантарджив с ръкописни обяснения; снимки и акварели от Първата световна война, военно облекло и лични вещи на полковник Тановски участник във Втората световна война.

Акварелите поддържат най-голям обем, като дарение постъпило в последните години, но не можем да ги покажем всички.

Чертежите на картечница Христо Николов , получени тази година, също не намериха място в експозицията, но благодарим на дарителя, ще се постараем в годините пред нас.

Музеят е място за памет, по различни пътища при нас пристигат материали, които се описват, завеждат във фондовете, някои намират място в експозицията.


Благодарим на г-н. Георги Николчов, г-н. Христо Йончев (син На Зафир Йончев), г-н. Георги Вл. Георгиев (галерист-художник), г-жа. Майдавска (внучка на човека с тефтерите и той е бил дарител, както и баща и), семейство Игнатови (реставратори и сътрудници на музея), г-жа Радка Тановска и на всички които съдействаха.

 

Сл. Докузов

уредник „Документи“ и „Възраждане“

към ГИМ Самоков

Прочетете и...

0 Comments