Европейска нощ на учените в Самоков, 2023

by - септември 14, 2023



Европейска нощ на учените, беседа на тема „Първата журналистическа делегация в Македония – 1942 г.“ , 20.09. 2023 г., 18 ч. в посетителския център на Исторически музей-Самоков, 2 ет., лектор Йордан Тенев. Предвижда се и дискусия, в която да се включат ученици от град Самоков. 

 Българският фотограф и изследовател, Петър Боев е назначен за ръководител на първата журналистическа делегация, посетила Вардарска Македония. Пътуването е проведено в периода от 8-ми до 16-ти юни 1942 г. Делегацията посещава десетки градове, като са запечатани моменти от живота на българите във Вардарска Македония. Направени са над 100 фотографии, които откриваме прилежно подредени в албум, от личния архив на Петър Боев. Албумът е изцяло оформен лично от Петър Боев, като текстовете са красиво изписани. Освен тях е нарисувана подробна карта на посетените места по време на пътуването. Снимките освен, че са прекрасни фотографски образци, имат историческо и етнографско значение. Те са доказателство за автентичния бит на българите, от македонската фолклорна област, останал характерен до средата на XX век. Петър Боев е личност, която е активна в много сфери на българския културен живот на ХХ век. 

 Йордан Тенев е ученик в ПГ „Константин Фотинов“, гр. Самоков. Той е един от създателите на литературен клуб „Агадор“ в училището, като същевременно участва и в училищния театър „Фантастиш“. Интересите му са в областта на новата и съвременната българска история и фотографията. През 2022 г. и 2023 г. е стажант в Исторически музей-Самоков. Събитието е част от програмата "Изследователи в училище", целяща да подкрепи и промотира бъдещи млади изследователи. ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА УЧЕНИТЕ 2023 се осъществява по проект 101061564 — K-TRIO — HORIZON-MSCA-2022-CITIZENS-01, финансиран от Европейския съюз по програма „Хоризонт Европа, дейности „Мария Склодовска Кюри“. 

Силвио Томов, уредник ИМ Самоков

Прочетете и...

0 Comments