Лекция за "Първата журналистическа делегация в Македония"

by - септември 23, 2023



На 20.09. 2023 г. в Исторически музей-Самоков се състоя беседа „Първата журналистическа делегация в Македония – 1942 г.“, част от Европейска нощ на учените 2023 K-TRIO.

Лектор бе Йордан Тенев- ученик в ПГ „Константин Фотинов“, гр. Самоков.

Тенев запозна публиката с по-важните моменти от биографията на българския фотограф и изследовател Петър Боев. Той е назначен за ръководител на първата журналистическа делегация, посетила Вардарска Македония. Разказът бе въз основа на албум, част от фонда на Боев в Исторически музей-Самоков, който съдържа снимки и информация за пътуването. Подробно бяха представени исторически факти и събития свързани с географската област Вардарска Македония. Обърнато бе внимание и на етнографските особености на региона, както и на художествената стойност и историческото значение на показаните снимки.

Лекцията завърши със оживена дискусия. Сред присъстващите бяха: г-жа Венета Симитчийска – директор на ПГ „Константин Фотинов“, учители, Иван Ненов – писател и краевед, приятели и съученици на Тенев. Лекторът бе поздравен от Силвио Томов-уредник-нова история в музея и получи подарък книгата „Непознатият фотограф, Георг Волц“.
Събитието е част от програмата “Изследователи в училище”, целяща да подкрепи и промотира бъдещи млади изследователи. Европейска нощ на учените 2023 се осъществява по проект 101061564 — K-TRIO — HORIZON-MSCA-2022-CITIZENS-01, финансиран от Европейския съюз по програма „Хоризонт Европа“, дейности „Мария Склодовска Кюри.

Прочетете и...

0 Comments