Седемнадесети международен симпозиум "Етнология на времето: общност и култура" в Самоков

by - септември 28, 2023

 На 29 септември в Самоков започва 17ия международен симпозиум и Цар Шишмановите четения на Асоциация Онгъл, Община Самоков и Исторически музей Самоков. в конферентната зала на хотел "Арена". 

Съпътстващо събитие е откриването на две постерни изложби.

Първата е "Чудотворни икони и свети мощи на Балканите". Изложбата е организирана от Държавния Културен Институт към Министерство на Външните работи и Център за Славяно-византийски проучвания проф. Иван Дуйчев". Автори на изложбата са проф. Аксиния Джурова, проф. Вася Велинова и д-р Александра Трифонова. Изложбата ще продължи до края на месец Октомври в посетителския център на Исторически музей Самоков. 

Авторите ни представят възможност да се потопим в света на сакралното на чудотворните икони и свети мощи, да се докоснем до тяхната сила, неподвластна на времето. 

Втората постерна изложба е посветена на оброчните кръстове и свети места от Западна България със заглавие "Между два свята". НЕйн автор е Благовест Петров. Изложбата ще продължи до края на месец Октомври във фоайето пред Художествената галерия "Проф. В. Захариев".За Петров запазването на паметта за оброчните кръстове и свети места, докосването до вярата, която те са съхранили край себе сиспомагат за целостта на род, общност, нация.



Заповядайте!


Прочетете и...

0 Comments