Изложба в Байракли джамия, Самоков

by - октомври 25, 2023

 

Проект „Легендарните земи и места“ 

Легендарните земи и места, независимо дали са свързани с унаследени от миналото легенди и предания, или са плод на съвременна фикция, винаги са разпалвали въображението на твореца. Неведнъж сме били свидетели как велики произведения, родени във фантазията на художника, са се превърнали в представата ни истинност като „Вавилонската кула“ на Питер Брьогел например, която в нашето съзнание превръща библейската притча за разделението на езиците в достоверна. 

Вдъхновени от книгата „История на легендарните земи и места“ на Умберто Еко, участниците в настоящия проект дават своя прочит на темата, осмислен и изведен през огромно изобилие от мотиви, сюжети и топоси, мигриращи като екзестенциален код във всички изкуства. 

 Младите живописци от Националната художествена академия в София Биляна Токмакчиева, Ханко Седефчев, Костадин Радичев и Деница Тончева и колегите им от филиала на НХА в Бургас Александра Николова и Михаил Гавраилов реализират творческите си замисли чрез две медии – живописта и с богатството от изразни средства, които предоставя цветната и чернобялата литография. 

 Те имат възможност да видят как въздействат визуално и смислово произведения по една и съща тема, в един и същи жанр (пейзаж), но създадени със средствата на две различни медии и в различни пространства – в интимния свят на ателието и по време на творческа резиденция сред уникалните природни дадености на Самоков, център на Самоковската зографска школа и възрожденската гравюра. 

 В експозицията са представени произведения на творческите ръководители на проекта Емануела Ковач и Атанас Атанасов, преподаватели в НХА, и включилите се като доброволни участници Анабел Хамамджиева и Маргарита Дончева. Автор на идеята и концепцията е Константин Костов. Партньори в петото издание на дългосрочния образователен проект „Зони на контакт“ на фондация „Поддържане на изкуството в България“ са Националната художествена академия, Градски исторически музей – Самоков, Съюзът на българските художници и Графична База – Самоков. 

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, програма „Дебюти“ 2022. 

Заповядайте!

Прочетете и...

0 Comments