"Завръщането на Лоте Михайлова. Срамежливата интимност" в Самоков

by - декември 06, 2023



Тази изложба е опит да се приближим към едно от ярките имена в българската фотография – Лоте Михайлова, чиито произведения и към днешна дата пазят своята оригиналност, документална прецизност и висока професионална стойност. 

Фотографското ѝ око гледа на света едновременно през изтънчена дистанцираност и с една срамежлива интимност, която говори за искрено любопитство и възхита от обектите, попадащи в нейните композиции. Творчеството ѝ притежава силата да вижда „обикновените“ неща по необикновен начин. 

Във фотографиите си тя демонстрира женската чувствителност към човешката намеса в природата и върви по следите, които оставяме в заобикалящия ни свят. 

Произведенията ѝ сякаш съдържат едно мъдро обобщение за света извън националните граници – и в това е тяхната най-голяма мощ.


ФотоФабрика “обикаля” избрани места в страната с идеята да запознава, изкушава и привлича публиката към най-демократичното изкуство - фотографията. 

Специално конструираната подвижна “Черна кутия за портрети” е покана към изкушените да гостуват в пространството, да проследят снимачния процес и да станат “посланици” и “следовници” на това изкуство сред своите приятели. Мобилната фотобудка е част от проекта "blow up" финансирна от Национален Фонд Култура. 

Откриване: 07.12.2023 г. от 14:00 ч. в Байракли джамия. 

Заповядайте!
Очакваме ви!

Прочетете и...

0 Comments