Нова експозиция

by - януари 31, 2024


Успешно приключи реализацията на 18месечния  проект Развитие на културната среда и въвеждане на ново експозиционно пространство в Градски исторически музей , град Самоков “, с финансовата подкрепа на  Национален Фонд “Култура “ - Договор № VRKI-2022-96.

В музея се обособи ново експозиционно пространство, което  представя  военно - историческия принос на Самоковския регион  в освободителните войни в България, наречен “Войнската слава на Самоков”,  посветено на героизма на участниците и във войните  – Междусъюзническа, Балканска и Първа световна 

Експозицията, обособена в зала  с подходящ музеен интериор, може да бъде разгледана на втория етаж в музея. Открита е през 2023 год. и посветена  на 110 годишнината от Балканската война .

В нея са  изложени архивни и дарени екпонати: реставрирани оръжия - пушки и пистолети, военна униформа, медали, фотоапарат, лично военно тефтерче и съпътстващи материали. Включени са лични вещи и творби  на художниците: Христо Йончев-Крискарец и Павел Кръстев, като документалисти от войните.

Проектът бе  реализиран от екипа на музея с уредник Славейко Докузов, под ръководството на директора д-р Веселин Хаджиангелов.  Изготвен, управляван и одитиран от проектния ни партньор Фондация “Мир и щастие”, с  председател Емилия Волева. 

80% от финансирането бе осигурено от Фонда, а останалите средства са собствен принос от бюджета на музея, с подкрепата на община  Самоков. 

Повече за историята и визията, ще научите от видеото в ютуб канала на музея: @MuseumSamokov


Прочетете и...

0 Comments