Чадър чешма – новото чудо на Самоков

by - февруари 14, 2014



Всеки път, когато в интернет-пространството попадам на текстове за забележителностите на Самоков, се питам кой ги е писал, без да е чел. А има много за четене. Библиография по въпроса има в библиотеката. За по-задълбочени изследвания има архиви. По-лесно е обаче с „копи-пейст“ от интернет. Понякога с лека авторска обработка, така да се каже „кавър-версия“. В стил „чичероне“, както италианците наричат туристическите гидове, със значение на „човек, който дрънка глупости“. Споделени във фейсбук, тези текстове се размножават като инфлуенца. А после, през уикенда, дежурните уредници в музея трябва да опровергават всякакви твърдения на посетителите, които претендират за монопол върху своите познания за Самоков от първа инстанция – интернет.
Да започнем от Чадър чешма. „Висококвалифицирани“ туристически екскурзоводи разказват на гостите на града, че чешмата е построена от Майстор Кольо Фичето. Звучи много добре, но не е вярно. В един сайт четем уточнение, че е построена точно през  60-70-те години на XIX в. В друг възрастта на чешмата е уточнена на 150 години, а майсторът й бил неизвестен. Да речем, Майстор Хикс. И това не е всичко ! За да бъде превърната в още по-голяма туристическа атракция, на чешмата са приписани стенописи, дело на Самоковската художествена школа. Може би Захари Зограф, той е най-известният, но по документални данни не е бил вече между живите по времето, за което се твърди, че е  построена Чадър чешма. 

Че прилича на чадър, не може да бъде оспорено. Както и фактът, че някога една от стоте чешми в Самоков е била Чадър чешмеси зад днешната джамия. Както пише историкът на Самоков Христо Семерджиев, това била сводеста чешма, като чадър. На турски език „чадър“ означава впрочем палатка или шатра. Един от върховете на Рила се нарича Чадър тепе или Шатър. От шатра до чадър има известна разлика все пак. Ние сме приели думата „чадър“ за средството за предпазване от дъжд и слънце. А турците са наричали така и архитектурни форми с покриви като на юрта, между тях и покритите чешми.
Днешната Чадър чешма е построена през 60-те години на миналия XX в., т.е. през 1965 г., когато се строи автогарата, но са разрушени чаршиите от Възраждането и по-късно симпатичните търговски улици от буржозната епоха. Това е времето на създаване на 100-те национални туристически обекта, когато Самоков се опитва да стане привлекателен за туристи. За построяването на Чадър чешма са използвани скъпи материали като мраморни пана с богата украса напр. Изписана е в стила на самоковските декоративни традиции, но не и от зографите, а от съвременни художници. На северната страна има надпис на съвременен български език, прочетете го!
Още един оригинален фалшификат с претенции за културно-историческо наследство. Другите две подобни мраморни чешми от ерата на соцреализма вече не съществуват. Едната беше до изхода от големия салон на киното, сега Младежки дом. Другата стърчеше до моста към болницата в специално оформено за нея пространство. Все шедьофри на социалистическите благоустройствени недомислия, които превърнаха града в кърпена стара дреха, без свой облик, с централна част като след бомбардировки. Дали в този си вид градът е подходящ за градски, селски, еко, събитиен и какъвто там туризъм още има, е проблем от друга величина.
Но културен туризъм не се прави без култура. Част от нея са и посланията към туристите – писмени или устни, визуални или виртуални!
Питайте, ако не ви се рови в прашни архиви! В музея има достатъчно специалисти, въпреки че в този град мнозина са изкушени от историята. А Историята е изкуство, но нейната муза Клио се счита за една от най-неверните! Тя върви след победителите! А в днешно време – след финикийските знаци.


Невена Митрева
Уредник в музея и професионален турист

Прочетете и...

4 Comments

  1. Благовест Коларов17 февруари 2014 г. в 10:45

    И историята за "Цари Мали град" е същата!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря от името на всички възмутени туристи в България сблъскващи се с подобни недомислици! Ако има повече професионалисти, които публикуват подобни "опровержения" може би фактите ще си дойдат на мястото. Повечето хора нямат навици или култура да правят справка с източници от музеи.

    ОтговорИзтриване