Гостуваща изложба във Варна

by - април 30, 2014

По случай Деня на храбростта и Празника на Българската армия - 06 май, Гергьовден, колекция от възрожденски щампи на музея гостува на Военноморски музей Варна в рамките на изложбата "Светци-воини". Тя ще бъде открита днес от 11.00 ч. в зала "Морски сговор" - Варна. 

снимка: www.museummaritime-bg.com/Novini/new09.html

Колекцията от възрожденски щампи на музея е една от най-големите в България и е представителна за развитието на графиката на Балканите през XVIII и XIX век. Възрожденските щампи са ценни произведения на изкуството и исторически материал за духа на епохата и за контактите на българите с постиженията на западноевропейското изкуство. Те успешно замествали скъпите икони и били донасяни в Самоков от поклонници до Света Гора, Ерусалим, Русия, Рилски манастир и други свети места. 

В изложбата участват и щампи, отпечатани в Самоков, където освен печатницата на Никола Карастоянов работи и малка печатница за медни гравюри. 

Една от най-ценните щампи в изложбата е "Свети Архангел Михаил мъчи душата на богатия", която е характерен първообраз на светеца, изобразяван от самоковските зографи в много български църкви и манастири. 

Н. Митрева
уредник експозиции

Прочетете и...

0 Comments