Международен ден на музеите и галериите 2016

by - май 14, 2016


                    Всяка година на 18 май всички музейни служители и работещите в галерии отбелязват международния си ден с различни прояви. Този ден е определен през 1977 г. от Международния съвет на музеите /ICOM/. Всяка година той е посветен на определена тема. За 2016 г. той се провежда под мотото "Музеи и културни пейзажи". Пейзажът се определя според контекста на заобикалящата го среда - географски, исторически, икономически, социален и културен, където музеи и галерии съществуват и работят. 
Целта на международния ден на музеите е да покаже и да подчертае факта, че музеите са важно средство за културен обмен, обогатяване на културите и развитие на взаимно разбирателство, сътрудничество и мир между народите. Повече информация за тазгодишната тема под чието мото се провежда международния ден на музеите прочетете тук.
               В музея в Самоков по този повод, както и във връзка с честванията за 80 годишния ни юбилей всички съграждани и гости могат да разгледат постоянните експозиции безплатно. Могат да се видят и две временни изложби - в посетителския център, подредената гостуваща изложба на ЦСВП-СУ "Гутенберг и славянският свят", а в първа зала в художествената ни галерия - самостоятелната изложба на художника-носител на националната награда за живопис "Захарий Зограф" - 2015 г. Чавдар Петров от Видин. За подробности ни търсете на телефон: 0722/66712.

Заповядайте, Очакваме ви!

                   Честит празник, колеги и приятели! Продължавайте да бъдете носители и пазители на любовта към историята, родолюбието и изкуството.

Прочетете и...

0 Comments