Паметник на опълченците в Самоков

by - ноември 05, 2018


 
  
          На връх първи ноември в Самоков бе открит паметник на опълченците. Официални гости на церемонията бяха Иво Антонов директор на дирекция „Социална политика” при Министерство на отбраната и Илиян Тодоров, областен управител на Софийска област. Присъстваха общински служители, ученици, деца от детските градини, много граждани.

           Тържествено с военен караул и духов оркестър на Сухопътни войски кмета на Самоков Владимир Георгиев откри паметника. В обръщението си той подчерта, че изграждането на паметника е израз на поклонението към саможертвата на героите ни, участвали в сраженията по време на Руско-Турската освободителна борба.

           Идеята за паметника е на инициативен комитет от граждани. На заседание на Общински съвет е взето решение да бъде подкрепена тази идея и да се реализира паметника.

            Паметникът е дело на скулптура Марин Марков, като цялостната композиция включва няколко бронзови плочи. На първата плоча има поставен кръст, а на останалите са гравирани лаврови клонки и изписани имената за загиналите. Пред паметните стели е разположена скулптура на опълченец, носещ опълченското знаме, върху което е гравиран лъв.


          Иво Антонов поздрави всички, които имат отношение към изграждането на паметника и подчерта, че отговорното отношение към историята ни и почитта към героите ни е мерило за националната ни идентичност.


       Тържествен водосвет отслужи отец Михаил Колев-архиерейски наместник. С едноминутно мълчание и на колене присъстващите почетоха паметта на героите. След това поднесоха венци и цветя.
         

Прочетете и...

0 Comments